Prikaccidenten: Wat moet je weten?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo vinden er elk jaar naar schatting 13.000 – 15.000 prikaccidenten plaats in Nederland, waarvan maar liefst 95% in de zorg. Prikaccidenten komen o.a. voor in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, in de extramurale zorg, maar ook buiten de zorg zoals in gevangenissen en bij de politie. We zetten voor jou de belangrijkste basisprincipes van prikaccidenten op een rijtje.
Wat is een prikaccident?
De Landelijke Richtlijn Prikaccidenten maakt onderscheid tussen prik-/snijaccidenten, spataccidenten en bijtaccidenten:
- prik- of snijaccident: hierbij komt bloed (of een andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon via een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een injectienaald of scalpel, in het lichaam van een ander persoon
- spataccident: hierbij komt een lichaamsvloeistof op slijmvliezen of huid die niet intact is
- bijtaccident: hierbij komt een lichaamsvloeistof op mondslijmvlies of speeksel in een open wond
- krabaccident: hierbij komt een lichaamsvloeistof via een krabwond in het lichaam
Via prik-, snij, spat-, krab- en bijtaccidenten kunnen het hepatitis B-virus (HBV), hepatitis C-virus (HCV) en Humaan Immunodeficiëntie Virus (hiv) worden overgedragen. Jaarlijks worden er in Nederland een kleine 15.000 prikaccidenten gerapporteerd. Het overgrote deel daarvan vindt plaats binnen de gezondheidszorg.
De potentiële risico's van prikaccidenten
Je doet er verstandig aan om zorgvuldig met medische hulpmiddelen (zoals naalden, mesjes, haakjes etc.) om te gaan. De gevolgen zijn groot als je niet juist handelt.
- Overdracht virus
Het grootste risico is het risico op overdracht van Hepatitis B, Hepatitis C en hiv. - Stress
Een prikaccident levert vaak stress op bij zowel de verwonde medewerker als de manager. De stress kan ook op lange termijn aanhouden en zorgen voor angst. - Tijdelijk uitval
De geprikte valt waarschijnlijk tijdelijk uit indien hij/zij daadwerkelijk besmet is geraakt en er niet juist wordt gehandeld. Ceban HomeCare zorgt ervoor dat je medewerkers door kunnen blijven werken bij een prikaccident. - Kost geld
Bovenstaande risico’s kosten geld. Denk aan kosten voor vervangend personeel, kosten voor mentale ondersteuning en medische kosten voor het afhandelen van het prikaccident.
De grootte van het risico verschilt per prikaccident. Een deskundige van Ceban HomeCare stelt vast hoe groot het risico is en welke acties of medische handelingen noodzakelijk zijn.
Hoe voorkom ik een prikaccident?
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom als werkgever voor preventieve maatregelen om de kans op prikaccidenten te verkleinen. Onderstaande maatregelen raden wij op zijn minst aan.
Gebruik jij conventionele naalden? Dan ben je verplicht een aantal maatregelen te nemen.
Verplichte maatregelen:
- Stel veilige naaldsystemen beschikbaar
- Stel voldoende naaldencontainers beschikbaar
- Bied informatie en training over juist naaldgebruik
- Houd toezicht op toepassing van de maatregelen
Aanbevolen maatregelen:
- Bied voorlichting over andere vormen van prikaccidenten: bijt-, spat- en snijaccidenten
- Stel veiligheidsbrillen en handschoenen beschikbaar
- Stel een noodplan op en zorg dat dit beschikbaar is op de werkplek
- Bied je medewerkers de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen Hepatitis B
Vraag vrijblijvend informatie aan
Schakel Ceban HomeCare in om jouw medewerkers te informeren over wat een prikaccident is, wat de risico’s ervan zijn en welke handeling ze moeten verrichten indien er een prikaccident voorvalt.