Griep vaccinatie
Heb je er wel eens over nagedacht uw medewerkers in het najaar een griepvaccinatie aan te bieden? De vaccinatieprogramma’s van Ceban HomeCare worden met name aangeboden aan bedrijven en instellingen die hun medewerkers tegen infectieziekten zoals griep en hepatitis B willen beschermen.
In overleg met jou als opdrachtgever, zorgen wij voor de totale organisatie van de vaccinatieprogramma’s of onderdelen daarvan. Denk bijvoorbeeld aan de inventarisatie van het aantal griepvaccinaties, het informeren van je werknemers, het plannen en uitvoeren van de vaccinaties en eventuele nazorg.
Informatie aanvragen
Wat is de griepprik?
Ieder voorjaar bekijken experts welke griepvirussen in de winter waarschijnlijk het meest voor gaan komen. Daarna komt er een nieuwe griepprik die tegen deze virussen beschermt. Fabrikanten werken voortdurend aan de verbetering van griepvaccins. Ook de werking van de griepprik wordt elk jaar uitgebreid onderzocht. Uit deze onderzoeken blijkt dat griepprikken 30% tot 60% bescherming bieden tegen griep. De bescherming van de griepprik wisselt per seizoen. Welke griepvirussen gaan heersen wordt niet altijd 100% goed voorspeld. Daardoor werkt de griepprik het ene jaar wat beter dan het andere. Een griepvaccin is maar één winter beschikbaar.
De griepprik wordt al tientallen jaren wereldwijd bij miljoenen mensen gebruikt en is heel goed onderzocht. De griepprik is veilig. Al sinds 1993 wordt in Nederland op programmabasis de griepprik aan medische risicogroepen gegeven. Bijwerkingen kunnen gemeld worden bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Door klachten of mogelijke bijwerkingen die na de griepprik zijn ontstaan bij Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen ) te melden, kunnen eventuele nieuwe bijwerkingen opgespoord worden. Bij het Lareb worden over de griepprik weinig bijwerkingen gemeld. Het jaarlijkse rapport over meldingen na de griepprik is te vinden op: Bijwerkingencentrum Lareb.
Wil je meer weten over de dienstverlening van Ceban HomeCare?
Wij komen graag met je in contact!
Hoelang is de griepprik werkzaam?
Twee weken na de griepprik heeft het lichaam voldoende afweerstoffen aangemaakt. Hoe goed de griepprik werkt kan per jaar en per persoon verschillen. Dit hangt onder andere af van hoe goed de griepprik past bij de griepvirussen die in de winter rondgaan. Ook speelt de afweer van de persoon die de griepprik krijgt een rol. De afweerstoffen in het lichaam kunnen het griepvirus onschadelijk maken, hierdoor wordt iemand niet ziek. Toch kan iemand met een griepprik griep krijgen. De klachten zullen echter veel minder ernstig zijn. De bescherming door de griepprik duurt ongeveer 6 maanden. Daarom is het belangrijk ieder jaar de griepprik te halen. Ook omdat er elk jaar andere virussen rondgaan.
De griepprik beschermt alleen tegen griepvirussen. Aan de klachten is niet te zien of iemand is besmet met een griepvirus of een ander luchtwegvirus. Het influenzavirus is de veroorzaker van griep en is erg besmettelijk. Het virus zit in speeksel, snot en slijm. Daarom geven mensen het snel aan elkaar door. Dit kan zelfs via dingen die door iemand met griep zijn aangeraakt. Het duurt één tot twee dagen voordat de klachten beginnen, maar ook voor die tijd is iemand met griep al besmettelijk. Ook nadat de klachten weer voorbij zijn, kan iemand met griep nog andere mensen aansteken. Dit kan soms wel vijf dagen duren, bij kinderen zelfs langer. Influenzavirus A en B zijn de meest voorkomende griepvirussen.
Kenmerken van griep:
- hoge koorts, koude rillingen
- hoofdpijn
- spierpijn
- hoesten
- keelpijn
Wat is de beste tijd voor een griep vaccinatie?
De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar vanaf half oktober. Griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en maart. Doorgaans duurt het 2 weken voordat het lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Daarom kan de griepprik het beste gehaald worden tussen half oktober en eind november. De afweerstoffen die het lichaam na de griepprik maakt, beschermen meestal ongeveer een half jaar. Jaarlijks de griepprik halen is dan ook een verstandige keuze.
In de periode dat de griepprik gegeven wordt kunnen mensen meer last hebben van griepachtige klachten. Dat komt omdat er in die periode veel virussen rondgaan die klachten geven die lijken op griep. Gezond leven en regelmatig sporten of bewegen biedt geen garantie tegen griep. Ook wanneer iemand eerder last heeft gehad van de griep bestaat er opnieuw kans op griep. Dit omdat er verschillende soorten griepvirussen bestaan.
Ceban HomeCare is geen vaccinatiebureau zoals we deze kennen. Bij Ceban HomeCare zijn we gespecialiseerd in de planning en uitvoering van specifieke zorgtrajecten, zoals de vaccinatieprogramma’s griep en hepatitis B. Maar ook het afhandelen van prikaccidenten en ziekenhuis verplaatste zorg, of anders gezegd het toedienen van geneesmiddelen bij patiënten thuis behoort tot onze dienstverlening.
Vraag nu een offerte aan voor Griepvaccinatie 2024
Wordt de griep vaccinatie vergoed?
In Nederland volgen we de richtlijnen van het RIVM voor de griepprik. Kinderen en volwassenen die in een risicogroep vallen kunnen gratis een griepprik krijgen. Zij krijgen een uitnodiging voor de griepprik via de huisarts. Iemand die niet tot een risicogroep hoort kan toch een griepprik halen. De kosten hiervoor moeten zelf betaald worden. Voor de griepprik op eigen initiatief is een recept van de huisarts nodig.
Mensen werkzaam in de zorg wordt geadviseerd een griepprik te halen. Na de griepprik is de kans kleiner dat het griepvirus aan kwetsbare patiënten wordt doorgegeven. Bij de werkgever kan nagevraagd worden hoe de griepprik al dan niet vergoed aangevraagd kan worden.
Verzorgende zoals mantelzorgers kunnen ook een griepprik krijgen. Hiermee wordt de kans om zelf ziek te worden verkleind en kan er gewoon gezorgd blijven worden voor naasten. Ook loopt de persoon die verzorgd wordt minder kans op besmetting. Het recept voor de griepprik kan aangevraagd worden bij de huisarts. Met het recept kan de griepprik bij de apotheek worden opgehaald. In de praktijk van de huisarts zal waarschijnlijk de assistente de prik geven.
De kosten voor een griepprik zijn voor eigen rekening.
In Nederland zijn de volgende risico groepen gedefinieerd:
- leeftijd van 60 jaar of ouder
- longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen
- hartziekten
- diabetes (suikerziekte)
- nieraandoening
- weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
- leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken
- verstandelijke handicap die begeleid wonen
- mensen met een woning in een verpleeghuis die niet vallen onder bovengenoemde categorieën
Op zoek naar meer informatie? Download de brochure via onderstaande knop.
Blijf op de hoogte van alles rondom Ceban HomeCare en ontwikkelingen binnen onze expertise.