De voordelen van thuistoedieningen voor patiënten
In de afgelopen jaren is de vraag naar zorgverlening aan huis enorm toegenomen. Met name voor patiënten die regelmatige behandelingen nodig hebben, bieden thuistoedieningen een uitkomst. Thuistoedieningen zijn medische behandelingen die in de vertrouwde omgeving van de patiënt plaatsvinden, uitgevoerd door zorgprofessionals. Deze aanpak kent tal van voordelen, variërend van een verbeterde kwaliteit van leven tot minder druk op de dagbehandeling in zorginstellingen.
Het effect van thuistoedieningen op de kwaliteit van leven van patiënten
Eén van de grootste voordelen van thuistoedieningen is de verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten (1, 2). Voor veel mensen die afhankelijk zijn van frequente behandelingen, zoals dialyse of infuustherapie, is het constante reizen naar zorginstellingen vermoeiend en stressvol.
Bovendien ervaren patiënten minder verstoring van hun dagelijkse routine. Ze ontvangen behandelingen in een vertrouwde en comfortabele omgeving, omringd door familie. Dit geeft niet alleen een gevoel van veiligheid en comfort, maar het draagt ook bij aan hun emotionele en mentale gezondheid. Studies tonen aan dat patiënten die thuis zorg ontvangen, meer tevreden zijn over de zorg die ze ontvangen (3). Dit komt onder andere door de toename van comfort en gemak. Ook de familie van de patiënt is meer tevreden en ervaart minder stress (4).
Thuistoedieningen bieden gemakkelijke toegang tot zorg op maat
Een ander groot voordeel van thuistoedieningen is de mogelijkheid tot zorg op maat. Door het bieden van zorg aan huis, kan de behandeling beter worden afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt. Zorgverleners krijgen een beter beeld van de leefomstandigheden en persoonlijke uitdagingen waarmee patiënten te maken hebben, waardoor ze de behandeling kunnen aanpassen en optimaliseren.
Daarnaast hoeven patiënten niet te wachten op een afspraak in het ziekenhuis of een kliniek, wat vaak de toegang tot zorg versnelt. Patiënten met mobiliteitsproblemen, chronische ziekten of een verzwakt immuunsysteem profiteren hiervan, omdat ze niet onnodig worden blootgesteld aan de drukte in ziekenhuizen. Het resultaat is een toegankelijkere, meer gepersonaliseerde zorg die effectiever en efficiënter wordt ingezet.
De rol van technologie bij thuistoedieningen
Technologie speelt een cruciale rol bij het mogelijk maken van thuistoedieningen. Innovaties zoals telemonitoring, mobiele apps en draagbare medische apparatuur maken het voor zorgverleners gemakkelijker om patiënten op afstand te volgen en te ondersteunen. Door gebruik van van slimme apparaten blijven zorgverleners op afstand op de hoogte van belangrijke gegevens zoals bloeddruk, hartslag en medicatieniveaus.
Daarnaast biedt telezorg patiënten de mogelijkheid om via een veilige videoverbinding met hun arts of verpleegkundige te communiceren. Dit is vooral waardevol voor mensen in afgelegen gebieden of voor patiënten die door hun gezondheidssituatie minder mobiel zijn. Deze technologische ontwikkelingen verbeteren de efficiëntie van thuistoedieningen, wat leidt tot meer zelfredzaamheid voor patiënten.
Vraag vrijblijvend informatie aan
Schakel Ceban HomeCare in om jouw patiënten ook de mogelijkheid te geven om thuis medicatie toegediend te krijgen.
Bronnen
- Qaddoura, A., Yazdan-Ashoori, P., Kabali, C., Thabane, L., Haynes, R. B., Connolly, S. J., & Van Spall, H. G. C. (2015). Efficacy of hospital at home in patients with heart failure: a systematic review and meta-analysis. PloS one, 10(6), e0129282.
- Leong, M. Q., Lim, C. W., & Lai, Y. F. (2021). Comparison of Hospital-at-Home models: a systematic review of reviews. BMJ open, 11(1), e043285.
- Leff, B., Burton, L., Mader, S., Naughton, B., Burl, J., Clark, R., … & Burton, J. R. (2006). Satisfaction with hospital at home care. Journal of the American geriatrics society, 54(9), 1355-1363.
- Leff, B., Burton, L., Mader, S. L., Naughton, B., Burl, J., Koehn, D., … & Burton, J. R. (2008). Comparison of stress experienced by family members of patients treated in hospital at home with that of those receiving traditional acute hospital care. Journal of the American Geriatrics Society, 56(1), 117-123.