- Ceban HomeCare
- Prikaccidenten in het transport
Prikaccidenten in het transport
In het transport komen er regelmatig geweldsincidenten voor, waaronder bijt-, krab-, spat-, en snijaccidenten. Bij deze accidenten is er gevaar op overdracht van ziektes, zoals hepatitis B, hepatitis C en hiv.
Bescherm je medewerkers en geef de afhandeling van prikaccidenten uit handen aan Ceban HomeCare.
Prikaccidenten in de transportbranche
In het transport komen prikaccidenten regelmatig voor, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of in taxi’s. Reizigers die agressief gedrag tonen, zorgen voor bijt-, spat-, of krabaccidenten. En schoonmakers prikken of snijden zich aan gebruikte naalden of andere scherpe voorwerpen in de afvalbakken.
Als er een accident gebeurt tijdens het werk, dan valt dit onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Je bent verplicht om je medewerkers te beschermen en prikaccidenten volgens protocol af te handelen.
Bij Ceban HomeCare werken we volgens de laatste Landelijke Richtlijn Prikaccidenten (RIVM/LCI). Op basis daarvan spreken we samen met jou een interne procedure af. Het gaat hierbij vooral om het handelen direct na een accident en het melden van het accident. Om de afgesproken procedure onder de aandacht te brengen van medewerkers stellen wij informatiebrieven en andere materialen (stickers, posters en een speciale website) ter beschikking.
Eerste hulp bij prikaccidenten
Wat is een prikaccident?
Een prikaccident is een accident waarbij bloed of een andere lichaamsvloeistof van de ene persoon in het lichaam van de andere persoon belandt. Er zijn 4 soorten prikaccidenten:
- prik- of snijaccident: hierbij komt bloed (of een andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon via een scherp voorwerp in het lichaam van een ander persoon
- spataccident: hierbij komt een lichaamsvloeistof op slijmvliezen of huid die niet intact is
- bijtaccident: hierbij komt een lichaamsvloeistof op mondslijmvlies of speeksel in een open wond
- krabaccident: hierbij komt een lichaamsvloeistof via een krabwond in het lichaam
Bij een prikaccident is er gevaar voor besmetting met hepatitis B, C of hiv. Daarom moet iemand die een prikaccident meemaakt zo snel mogelijk adequaat worden geholpen. Bij Ceban HomeCare regel je dit met één telefoontje.
Afhandeling van prikaccidenten: hoe werkt het?
Als je bij ons bent aangesloten, kunnen je medewerkers 24/7 gebruik maken van onze service. Deze garantie bieden wij dankzij ons landelijke netwerk van BIG-geregistreerde verpleegkundigen. Nadat een prikaccident bij ons gemeld wordt, treedt het volgende protocol in werking:
De verwonde medewerker belt het Meldpunt Prikaccidenten
Onze verpleegkundige stelt telefonisch gerust en maakt een uitgebreide risico-inventarisatie
Bepalen van eventuele vervolgstappen
Wat de uitkomst ook is, de verwonde medewerker kan gewoon doorwerken
Bij vervolgstappen zijn we binnen 2 uur op locatie
Afhandeling door Ceban HomeCare (geen contact met andere instanties nodig)
Zorgvuldige rapportage aan opdrachtgever/werkgever
Zijn voorgaande stappen doorlopen? Dan voldoe je niet alleen aan de wettelijke verplichting, maar ondersteun je jouw medewerkers optimaal.
Vraag vrijblijvend informatie aan
Blijf op de hoogte van de laatste Ceban HomeCare ontwikkelingen en innovaties